Opret GRATIS profil  Glemt dit kodeord? Brugernavn: Kodeord: Auto-Login
 
 
 
Skrevet af:
Redaktionen

Lagt online på Babyinfo.dk:
2008-04-03 18:04:17

Send denne artikel til en ven
Udskriv artikel
 
Var denne artikel interessant?
Send linket videre til en veninde på Messenger!


Tip dine Facebook veninder
 

Fødselssmerter / Fødsels smerter

Smerte fungerer som midlet der retter al opmærksomhed imod fødslen af dit barn. Smerten kommer altså ikke fordi noget er galt eller noget går i stykker.

Smerten kommer for at gøre dig klar til fødslen og rette din koncentration imod den forestående opgave. En fødselssmerte er ikke konstant men bygges langsomt op, og du vil i de fleste tilfælde kunne vænne dig til smerten i den tid den tager til.

Smerten tager til i takt med veerne tager til men vepauserne skal være smertefri. Smerterne koncentrerer sig om det område, hvor barnet presses imod. Mange føler derfor smerter i og omkring lænden.

Smertelindring

Kroppen producerer helt automatisk endorfiner i forbindelse med en fødselssmerte. Det er dog ikke noget mål at føde uden smertelindring og det er til enhver tid din mening er den der tæller i situationen og du bestemmer selv valget af smertelindring og hvornår. Der findes naturlige og medicinske muligheder for smertelindring, og herunder er nogle af de mest anvendte beskrevet.

Massage
Massage virker lindrende og gives oftest over lænden, hvor de fleste får ondt.

Akupunktur
Akupunktur er behandling med tynde nåle. Akupunktur kan hjælpe på kvalme i forbindelse med graviditeten, og under fødslen kan det bruges til smertelindring. Efter fødslen kan akupunktur stimulere din mælkeproduktion.

Steriltvands-papler
Også beskrevet som bi eller hvepsestik. Behandlingen sker ved at jordemoderen trækker sterilt vand op i en tynd nål. Nålen bliver derefter stukket med nogle hurtige stik, oftest 4 og der sprøjtes sterilt vand ind lige under huden. Der findes ingen direkte forklaring på hvorfor Steriltvands-papler fungerer, men det er nærliggende at stimulationen af hjernen frigiver endorfiner, som lindrer naturligt.

Petidin (Morfin)
Petidin er et morfinlignende stof. Stoffet anvendes kun, hvis det skønnes at der er mere end 4 timer til fødslen, da det meste Petidin vil være nedbrudt efter en periode på 4 timer.
Barnet overvåges i mindst en halvtime for at slå fast om det er stabilt og har det godt. Nogle fødesteder anvender ren morfin,det kommer an på hvilket der er det foretrukne på det enkelte fødested.
Ved hjælp af denne form for smertelindring, går veerne ikke i stå, men du vil få mulighed for at få slappet af og hvile under dine veer.

Fordele:
Du får slappet af, og får overskud til at fortsætte fødslen.

Ulemper:
Stoffet kan sløve barnet og hvis barnet fødes inden der er gået 4 timer kan vejrtrækningen være påvirket. Hvis barnet er påvirket vil man give barnet narcanti, som ophæver peditinens virkning.
Du kan selv risikere at få kvalme og kaste op.

Lattergas
Lattergas gives igennem en maske og det virker meget hurtigt efter indånding. Lattergas påvirker heller ikke dit barn og forsvinder hurtigt fra kroppen. Nogle kvinder bliver dog svimle og får kvalme.
Lattergassen indåndes når veen begynder og fjernes når veen er ved at være ovre.

Pudendusblokade
Anvendes i slutningen af presseperioden. Der bliver lagt to indsprøjtninger i skeden ved pudendusnerverne. Dit mellemkød og endetarmsåbningen vil med denne blokade blive bedøvet og bedøvelsen varer som regel et par timer efter du har født.
Fordelen er selvfølgelig at du er bedøvet i forhold til at der eventuelt skal klippes i mellemkødet, og hvis dit barn skal hjælpes ud med sugekop er det en fordel da bedøvelsen mindsker ubehaget.Der er selvfølgelig forbundet ulemper ved at bruge pudendusblokader, blandt andet at du skal sidde meget tilbagelænet eller ligge på ryggen så jordemoderen kan finde de to steder hun skal stikke. Pressetrang og retningsfornemmelse af presset kan også forsvinde.
I få tilfælde virker bedøvelsen kun i den ene side, hvilket giver en skæv fornemmelse og du kan risikere at få en sovende fornemmelse i dine ben.
Nogle kvinder har fået fornemmelsen af at de ikke kunne føle at de fødte barnet, hvilket for nogle er en ubehagelig fornemmelse.

Lokalbedøvelse
En lokalbedøvelse kan bruges efter fødslen eller i stedet for en pudendusblokade. Bedøvelsen virker lokalt og påvirker ikke dine ben. Derudover påvirker den heller ikke dit barn. En lokalbedøvelse er dog ikke ligeså effektiv som en pudendusblokade, og er ikke altid god nok til at påvirke hele mellemkødet i tilfælde af at du skal syes.Hvis du skal syes vil man i de fleste tilfælde anvende gelé til at lokalbedøve disse områder.

Epiduralblokade
Med en epiduralblokade bliver du bedøvet i området omkring rygmarvmaven, og blokaden virker ved at bedøve de nerver som går fra livmoderen og underlivet. Det vil altid være en narkoselæge som giver dig denne bedøvelse. Først skal du krumme dig sammen som en kat og så lokalbedøver lægen huden. Via en meget tynd nål indlægges et plasticrør mellem to lændehvirvler. Herefter indsprøjtes bedøvelsen igennem plasticrøret. 5 minutter senere virker bedøvelsen og efter 20 minutter virker det optimalt. Snak med din jordemoder om fordele og ulemper med en epiduralblokade.


 
Var denne artikel interessant?
Send linket videre til en veninde på Messenger!


Tip dine Facebook venner
 




Bliv skribent!
- Klik her


S09NTUVOVEFSRVIgVElMIEFSVElLTEVO
Forside » Forum » Artikler » Fødselssmerter / Fødsels smerter
Babyinfo
Babyinfo
Kandestøber



[03-04-2008 18:04]



  



 

 

RvhEU0VM

» Alle artikler fra Fødsel


MamaProfylax
Smertelindring under fødslen.


Kejsersnit
“Sectio caesarae” - Ved kejsersnit fødes barnet igennem bugh...


Fødselssmerter / Fødsels smerter
Smerte fungerer som midlet der retter al opmærksomhed imod f...


Fødested
Du kan selv vælge, hvilket hospital du vil føde på.










 
Ophavsret, design & programmering © 2000-2024 JSN Media ApS | Reklamestyring med DotBANNER | Serverhosting hos Device.Webbureau