Opret GRATIS profil  Glemt dit kodeord? Brugernavn: Kodeord: Auto-Login
 
 
 
Skrevet af:
Redaktionen

Lagt online på Babyinfo.dk:
2008-04-03 15:55:02

Send denne artikel til en ven
Udskriv artikel
 
Var denne artikel interessant?
Send linket videre til en veninde på Messenger!


Tip dine Facebook veninder
 

Fostervandsprøve (amniocetese)

En fostervandsprøve er en undersøgelse af celler fra fostervandet for kromosomfejl, kromosomsygdomme og arvelige sygdomme.

En fostervandsprøve er en undersøgelse af celler fra fostervandet for kromosomfejl, kromosomsygdomme og arvelige sygdomme. En fostervandsprøve kaldes også for amniocetese.

Nakkefoldsscaning og doubletest bruges til at analysere, hvor stor risiko der er for, at fosteret lider af en kromosomfejl, men en fostervandsprøve eller en moderkageprøve er de eneste helt sikre tests.

Du får kun tilbydt en fostervandsprøve, hvis det vurderes, at fosteret, ud fra familiehistorik, nakkefoldsscanning og/eller doubletest, har en forstørret risiko for kromosomfejl.

Fostervandsprøven kan først tages fra den 17. graviditetsuge, hvor moderkageprøven tages i den 11-14. graviditetsuge. Så valget imellem de to tests er også et spørgsmål om, hvor langt du er henne i graviditeten.

Ved fostervandsprøven bliver alle barnets kromosomer undersøgt for fejl, og du modtager et skriftligt svar indenfor ca. 2 uger. Hvis der er problemer med prøven, vil du altid blive kontaktet telefonisk.

Sådan foregår fostervandsprøven
En fostervandsprøve udføres altid af en læge, som assisteres af en sygeplejerske eller jordemoder.

Inden fostervandsprøven får du først din mave vasket med desinficerende væske, som fjerner uønskede bakterier på huden. Herefter udføres der en ultralydsscanning for at måle fosterets størrelse og alder.

Fostervandsprøven foregår med en tynd kanyle, som lægen stikker ind igennem dit maveskind. Under hele fostervandsprøven bliver der samtidig gennemført en ultralydsscanning, så du ikke risikerer, at lægen rammer fosteret med kanylen. Det tager 5-10 minutter at gennemføre fostervandsprøven.

Efter prøven skal du hvile i ca. et kvarter på afdelingen, og du skal også tage det roligt resten af dagen.

Bivirkninger og ubehag
Det gør ikke meget ondt at få gennemført en fostervandsprøve. De fleste gravide sammenligner smerten med at få taget en blodprøve.

Efter fostervandsprøven kan du opleve ubehag i form af menstruationslignende smerter, som normalt forsvinder i løbet af de første 24 timer.

Hvis du oplever vedvarende stærke smerter, afgang af fostervand eller blødning, skal du kontakte det sygehus, som du skal føde på.

En fostervandsprøve giver desuden en forøget risiko for spontan abort på imellem 0,5-1% Yderligere information om fostervandsprøver: - Sundhedsstyrelsens pjece - Rigshospitalets hjemmeside om fostervandsprøver


 
Var denne artikel interessant?
Send linket videre til en veninde på Messenger!


Tip dine Facebook venner
 




Bliv skribent!
- Klik her


S09NTUVOVEFSRVIgVElMIEFSVElLTEVO
Forside » Forum » Artikler » Fostervandsprøve (amniocetese)
Babyinfo
Babyinfo
Kandestøber



[03-04-2008 15:55]



  



 

 

R1JBVklESVRFVCBPRyBG+ERTRUw=

» Alle artikler fra Graviditet og fødsel


Hjemmefødsel
Vil du føde i hjemmet?


Nakkefoldsscanning
Alle gravide tilbydes nu nakkefoldscanning for at undersøge,...


Graviditetskløe
Kløe ved graviditet forekommer især i de sidste måneder af d...


Plukveer / Plukkeveer
Plukveer er svage sammentrækninger i livmoderen, som de fles...










 
Ophavsret, design & programmering © 2000-2024 JSN Media ApS | Reklamestyring med DotBANNER | Serverhosting hos Device.Webbureau