Opret GRATIS profil  Glemt dit kodeord? Brugernavn: Kodeord: Auto-Login
 
 
 
Skrevet af:
Redaktionen

Lagt online på Babyinfo.dk:
2008-04-03 17:15:03

Send denne artikel til en ven
Udskriv artikel
 
Var denne artikel interessant?
Send linket videre til en veninde på Messenger!


Tip dine Facebook veninder
 

Kost og amning

Amning er forbundet med mange fordele for både mor og barn, og det er vigtigt, at du ammer dit barn.

De fleste oplever hurtigt lyst til at amme sit barn, og med øvelse kan du komme rigtig godt i gang. Hvis du er vedvarende anspændt overfor amning, kan det være en god idé at give dit barn mælkeerstatning.

Godt at vide om amning:
  • Selvom du har små bryster, har det ikke nogen indvirkning på din mælkeproduktion, og størrelsen betyder intet for produktionen af mælk.
  • Amning påvirker ikke udseendet på dine bryster. Da du blev gravid, gik udviklingen allerede i gang. Du må derfor forberede dig på, at dine ”ungpigebryster” nok er forsvundet for evigt.
  • Selvom modermælken til tider er tynd, betyder det ikke, at den ikke er fuld af næring. Det første vil altid være tyndt, og det sidste vil være fed.

  • Amning knytter mor og barn sammen
    Amning bør foregå i ca. de første 6 måneder af dit barns liv. Herefter kan barnet selv spise og blive madet med ske. Du skal derfor nyde det, mens det varer.

    Den første amning

    De fleste børn kan sutte allerede lige efter fødslen, og de første gange du ammer, kan du opleve, at du får efterveer. Jo flere børn du har fået, jo værre kan efterveerne blive. Der sker en proces, når barnet sutter, som får livmoderen til at trække sig sammen, og eventuelle smerter kan dæmpes med smertestillende medicin.

    I starten kan du opleve, at der ikke er meget mælk, men i løbet af den første uge vil dit bryst blive spændt op. De værste spændinger stopper dog efter få dage. Når dit barn skal sutte, skal det have fat om hele brystvorten, og en del af det område omkring den. Du kan risikere, at din hud bliver irriteret, så det er vigtigt, at du giver dine brystvorter ro.

    Du kan risikere at få revnede brystvorter, og det kan være tegn på, at barnet sutter forkert, eller at du har ladet barnet ligge for længe. Huden har brug for pauser til at tørre.De første par sut kan virke lidt sviende, men det holder hurtigt op, når mælken er løbet til.

    Piercinger eller implantater og amning
    Hvis du er piercet i brystvorten, er der stor chance for dine mælkegange er ødelagte. I det tilfælde kan amning opgives. Hvis du har fået forstørret dine bryster, burde du i det fleste tilfælde kunne amme uden problemer.

    Ammestillinger
    Det er en fordel at lade barnet sutte på dit bryst i forskellige vinkler. På den måde er der større mulighed for, at brystet bliver tømt ordentligt, og du risikerer ikke at få brystbetændelse.

    Når du skal amme, er det vigtigt, at du sidder i en stilling, hvor du kan slappe af. Sidder du dårligt, kan det resultere i spændinger og måske også, at mælken løber langsomt. Hvis du fryser, vil dine mælkegange trække sig sammen. Så det er også vigtigt, at du sidder et varmt sted eller har et klæde over dig.

    Hvor tit skal man amme?
    Du bør ikke amme mere end hver tredje time og højest 15-20 minutter ad gangen på hvert bryst – men gerne på begge bryster ved hvert måltid.

    Dit bryst er ”tømt”, når det er blevet blødt, og du ikke kan mærke mælkeknuder mere. Hvis du lader barnet amme på begge bryster, kan det være en god ide at holde en bøvsepause, når du skifter bryst.
    Skift eventuelt bleen og fortsæt derefter.

    Bemærk, at nogle børn føler sig mætte efter 5 minutters amning og andre først efter en halv time eller mere. Det er vigtigt at tilpasse amningen efter dit barn, og du skal således ikke stræbe efter en bestemt rytme men finde en rytme, der passer dig selv og barnet.

    Er der enkelte tidspunkter, hvor amningen ikke kan mætte barnet, kan du give et tilskud med sukkervand eller kamillete i stedet for at bruge modermælkserstatning. Er det et tilbagevendende problem, kan det dog være nødvendigt med erstatningsmidlerne.

    Allergi og amning
    Der ser ud til at være en sammenhæng mellem forebyggelse af amning og forebyggelse af allergi. Du kan således afhjælpe eller skåne dit barn for mange allergier ved at amme de første seks måneder.


     
    Var denne artikel interessant?
    Send linket videre til en veninde på Messenger!


    Tip dine Facebook venner
     




    Bliv skribent!
    - Klik her


    S09NTUVOVEFSRVIgVElMIEFSVElLTEVO
    Forside » Forum » Artikler » Kost og amning
    Babyinfo
    Babyinfo
    Kandestøber



    [03-04-2008 17:15]



      



     

     

    MCAtIDEg5VI=

    » Alle artikler fra 0 - 1 år


    BOEL-test
    Den første prøve kommer allerede, når baby er 8-10 måneder g...


    Modermælkserstatning uden maveproblemer
    Ny modermælkserstatning forhindrer maveonder.


    Modermælkserstatning
    Din egen mælk er en unik form for ernæring. Mælken indeholde...


    Amning og medicin
    Hvis du oplever efterveer, hovedpine eller dine brystvorter ...










     
    Ophavsret, design & programmering © 2000-2024 JSN Media ApS | Reklamestyring med DotBANNER | Serverhosting hos Device.Webbureau