Drenge skal også tilbydes HPV-vaccine
Danske forældre savner oplysning og ligestilling. HPV rammer ikke kun kvinder.
Faktisk rammer hvert tredje tilfælde af HPV-relateret kræft mænd i form af peniskræft, analkræft og hoved-halskræft.
Særligt antallet af mænd, der rammes af HPV-relateret kræft i mandlerne, er i kraftig stigning med en fordobling over de seneste 10 år.
Alligevel er mere end hver tredje danske forælder (36 pct.) ikke klar over, at HPV-vaccinen også kan forebygge visse former for HPV-relateret kræft hos drenge.
Samtidig mener stort set alle (97 pct.), at Sundhedsstyrelsen bør oplyse om, at HPV-vaccinen også er godkendt til og kan gavne drenge.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Netdoktor som en del af oplysningskampagnen ”HPV – relevant for alle” på www.HPVkundskab.dk. 1.100 danskere har deltaget i undersøgelsen, heriblandt 600 forældre til børn i alderen 0-27 år.
Ekspert: Vaccinen er også effektiv til drenge
”De vacciner, der beskytter piger mod livmoderhalskræft, har vist sig effektive mod forstadier til analkræft og kønsvorter hos drenge og givet en forventning om, at vaccinen også potentielt vil kunne beskytte mod en stor del af hoved-halskræft og peniskræft. Det er årsagen til, at man har indført vaccinen i børnevaccinations-programmet til drenge i USA, Australien og Canada,” siger Helle Kiellberg Larsen, der er speciallæge i hud- og kønssygdomme på Bispebjerg Hospital.
Selvom der er sket en kraftig vækst i antallet af mænd med HPV-relateret kræft, tilbydes vaccinen ikke gratis til drenge i Danmark. Det skyldes, at lægemiddel-myndighederne i EU mener, at der endnu ikke er udarbejdet tilstrækkelige undersøgelser af, hvor godt vaccinen beskytter drenge mod kræft.
Forældre ønsker ligestilling
I Danmark tilbydes alle piger i 12 års alderen gratis vaccination mod HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet.
Spørger man danske forældre, mener 9 ud af 10 (87 pct.), at tilbuddet også bør omfatte drenge, når de får oplyst, at sundhedsmyndighederne i USA, Australien og Canada tilbyder HPV-vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet til både drenge og piger.
Seneste skud på stammen er Sacshen i Tyskland, der netop har indført HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet til drenge. Og i Østrig anbefales vaccinen nu også til drenge.
Netdoktor sætter fokus på folkeoplysning om HPV
Netdoktors oplysningskampagne ”HPV – relevant for alle” på www.HPVkundskab.dk sætter fokus på kræftformer forårsaget af HPV hos begge køn. På kampagnesiden kan mænd og kvinder gratis få skræddersyet information om rettigheder, beskyttelse og risici i forhold til HPV.
”Der er stadig stor forvirring om sammenhænge mellem HPV og kræft og mulighederne for at forebygge. Formålet med kampagnen er at guide hver enkelt dansker i forhold til HPV. Det gælder også forældre til drenge. Mange ved slet ikke, at HPV også er relevant for drenge og mænd, og at drengene flere steder i udlandet også er inkluderet i vaccinationsprogrammerne mod HPV,” udtaler Rikke Esbjerg, direktør for Netdoktor.