Nakkefoldsscanning
Alle gravide tilbydes nu nakkefoldscanning for at undersøge, om der er forhøjet risiko for, at barnet lider af mongolisme. En nakkefoldsscanning er helt ufarlig.En nakkefoldsscanning foregår ved hjælp af et ultralydsapparat og gennemføres imellem den 11.-14. graviditetsuge.
Nakkefoldsscanningen foregår ved at sygeplejersken, jordemoderen eller lægen starter med at skanne uden på maven. Ofte er det nødvendigt også at skanne gennem skeden. Man ser efter, hvor mange fostre der er, måler deres størrelse og nakkefoldens tykkelse.
Scanningen er ufarlig for både dig og dit barn. Hos en lille del af fostrene vil en nakkefoldsscanning vise at nakkefolden er større end normalt. Den forstørrede nakkefold er en indikation for, at barnet har en kromosomfejl. Kromosomfejl hos fostre er oftest i form af Down’s syndrom (mongolisme).
Risikoen for at få et barn med en kromosomfejl stiger i takt med den gravides alder. Den gravide får ved nakkefoldsscanningen derfor opgivet dels risikoen alene ud fra hendes alder, dels ud fra nakkefoldstykkelse og doubletest.
Er risikoen mindre end 1 ud af 300, får den gravide ikke tilbud om flere undersøgelser. Det er tilfældet for 95 ud af 100 gravide. Hvis risikoen er større end 1 ud af 300 mulige, tilbyder man en moderkageprøve eller fostervandsprøve til den gravide. Det sker for cirka 5 ud af 100 gravide.
Selv om en nakkefoldsscanning viser en stor nakkefold, er det derfor ikke sikkert, at barnet lider af Down syndrom. Nakkefoldsscanningen bruges blot til at vise om der er en forøget risiko eller ej.
I efteråret 2004 kom Sundhedsstyrelsen med nye retningslinier for graviditetsundersøgelser. Alle gravide skal nu tilbydes en nakkefoldsscanning, ligesom alle også får et tilbud om scanning af fosteret senere i graviditeten for at påvise andre alvorlige misdannelser.